Jazz dance Ferwert e.o.
Over S.V.K.V.
Vereniging
Naast het oorlogsgeweld had de Tweede Wereldoorlog een grote invloed op het sociale leven dat in de meeste gemeenten vrijwel helemaal stil kwam te liggen. Nagenoeg alle bijeenkomsten waren door de bezetter verboden, bovendien hadden de mensen wel iets anders aan hun hoofd. De ´avondklok´, verplichte verduistering en (onderduiken voor) tewerkstelling in Duitsland maakten een verenigingsleven in die tijd vrijwel onmogelijk.
Op 20 september 1940 vaardigde de Duitse bezetter Verordening 145/1940 uit, waarin werd bepaald dat verenigingen en stichtingen zonder economisch doel zich moesten aanmelden bij de procureur-generaal waaronder zij ressorteerden. Er kwamen 130.000 aanmeldingen binnen, zelfs van organisaties die wel (deels) een economisch doel hadden. Na aftrek van deze organisaties beschikte de bezetter over een bestand van 90.000 niet-commerciële verenigingen en stichtingen. In februari 1941 volgde Verordening 41/1941. Deze verordening had tot doel ‘te komen tot een herordening op het gebied van de niet-commerciële verenigingen en stichtingen’. Dit betekende dat de in 1940 aangestelde Commissaris voor de niet-commerciële verenigingen en stichtingen (CNCV), H.W. Müller-Lehning, zeggenschap kreeg over de 90.000 verenigingen. Müller-Lehning kon naar eigen goeddunken statuten wijzigen, besturen schorsen of wijzigen en organisaties liquideren. Over hun vermogens kon hij beschikken als het een ‘algemeen belang’ diende. Vanzelfsprekend stond het algemeen belang gelijk aan het belang van de bezetter.
Vragenlijst over vermogen voor "vereenigingen van personen zonder economisch doel"
Veel verenigingsbesturen hadden onder dreiging van de “Kulturkammer” hun vereniging ontbonden, weigeren toe te treden was namelijk geen optie en kon grote gevolgen hebben. Na de bevrijding moest de balans worden opgemaakt en een nieuwe start gemaakt worden. Veel van hun bezittingen bleken door oorlogshandelingen verloren te zijn gegaan.
Ondanks deze lange periode van inactiviteit, bleven veel verenigingen vasthouden aan hun oorspronkelijke oprichtingsdatum terwijl vele andere verenigingen officieel werden “(her)opgericht"
S.V.K.V.
Over de geschiedenis van S.V.K.V. is niet zoveel bekend, wel dat de vereniging in april 1947 is opgericht, dus vlak na de oorlog, Maar ik weet niet of dat het verhaal hier boven ook betrekking heeft gehad op S.V.K.V.
Het archief van de vereniging gaat niet zo heel ver terug en bestaat vooral uit kasboeken en nota's en een paar krantenknipsels over de 'avondvierdaagse', die tot voor kort altijd door S.V.K.V. werd georganiseerd.
Artikel: Wie heeft de Avondvierdaagse eigenlijk bedacht?
In 1971 werd S.V.K.V. samen met de volleybalvereniging ondergebracht in één vereniging, gymnastiek- en volleybalvereniging "Kracht en Vriendschap"
Waarvan hier de notulen van de eerste jaarvergadering op 26 november 1972
In 1974 werd de naam 'Sportvereniging Kracht en Vriendschap' weer aan genomen, dit omdat de gymnastiekvereniging voorheen altijd al deze naam gedragen had.
Het leden tal van de vereniging dat jaar was 160.
120 gymnasten
40 volleyballers
De tarieven voor de gymnastiekleden werden in dat jaar gesteld op;
- kleuters fl. 0,75 per uur.
- 6 en 7 jarigen fl.1,- per uur.
- ouderen fl.1,25 per uur.
Uit de notulen van de vergadering van de gym- en volleybalvereniging 'Kracht en Vriendschap', gehouden op maandag 18 nov. 1974 's avonds om half acht bij de voorzitter, blijkt dat het financieel niet al te rooskleurig ging.
"Verder heeft de gymjuf salarisverhoging + ruimere onkostingvergoeding gevraagd. Dan komen we meteen op het financiele gedeelte. Voor volleyballen kregen we een fikse rekening die toch maar betaald moet worden. Onze kas werd een beetje gespekt door de Sportcommissie zodat we het dit jaar uit kunnen zingen. Volgend jaar zal er geschraapt moeten worden willen we niet met toiletpapier en koeken gaan lopen."
In 1974 werd ook het ritmische gymnastiek geintroduceerd. Dit tot groot ongenoegen van de oudere gymnasten, Zij hadden er namelijk geen gevoel voor, dit leverde een reeks klachten op aan het adres van het bestuur. Bij de jongeren was dit het tegenovergestelde, veel meisjes waren enthousiast. de gymjuf heeft dit toen ook opgepakt en is er mee aan de slag gegaan.
Ook het organiseren Van een gymnastiekuitvoering ging niet zonder slag of stoot. Er was na jaren weer eens een gymnastiekuitvoering gepland, dit zou plaats vinden op 25 april 1975, in het 'jeugdgebouw'.
In de notulen van de vergadering, gehouden op maandag 17 febr. ten huize van de voorzitter, staat;
"Dan had de gymjuf nog wat strubbelingen voor de uitvoering. De oudere dames voelden er niets voor om mee te doen deze avond. Ze moesten dan "mei bleate billen" en hoewel dit anders geen bezwaar is, is het dat nu wel. Ook de grotere meisjes zijn erg negatief. de gymjuf heeft heel wat met ze te stellen met het oefenen. Ze is vast van plan om door te zetten en wie dan nog dwars wil, doet maar niet mee".
De uitvoerig werd echter een groot succes, bijna iedereen deed mee er was veel belangstelling.
"En wat er gebracht werd was beslist de moeite waard en zeker voor herhaling vatbaar".
In het begin van 1976 werd er voorzichtig overwogen zich als vereniging bij het K.N.G.V. (Koninklijk Nederlands Gymnastiek Verbond) aan te sluiten. Hiervoor moesten wel statuten (huisregels) worden opgesteld.
Tevens moest de vereniging ook nog 'Koninklijk goedgekeurd' worden.
Koninklijke goedkeuring
Een Koninklijke goedkeuring was volgens het Nederlandse recht van 1855 t/m 1976 nodig wanneer een vereniging rechtspersoonlijkheid wilde krijgen.
Sinds de invoering in Nederland van de Franse Code Pénal in 1811 was voor het oprichten van een vereniging van meer dan 20 personen een voorafgaande machtiging van de overheid nodig. Was dit eenmaal gebeurd, dan kreeg de vereniging automatisch rechtspersoonlijkheid. Met de invoering van de Wet op de Vereniging en Vergadering van 1855 kwam deze machtiging te vervallen en kreeg iedereen de vrijheid om een vereniging op te richten. Een zodanig opgerichte vereniging had echter nog geen rechtspersoonlijkheid en kon daardoor bijvoorbeeld geen registergoederen, zoals een gebouw, verwerven.
Om rechtspersoonlijkheid te verkrijgen moest toestemming van de overheid worden verkregen, de zogeheten koninklijke goedkeuring. Hiervoor diende men de statuten van de vereniging te laten goedkeuren door het Ministerie van Justitie.
Voor verenigingen die korter dan 30 jaar waren aangegaan werd de goedkeuring en daarmee de rechtspersoonlijkheid verleend bij koninklijk besluit, voor een duur langer dan 30 jaar bij wet.
Om deze laatste, moeilijker weg te ontlopen werden verenigingen doorgaans voor iets korter dan 30 jaar aangegaan, waarna een verzoek tot verlenging kon worden ingediend.
De goedgekeurde statuten werden in de Staatscourant gepubliceerd en bijgehouden in het Verenigingenregister bij het Ministerie van Justitie. Over de periode 1875-1976 bevat dit register ongeveer 80.000 dossiers.
De koninklijke goedkeuring mocht volgens art. 7 van de Wet van 1855 alleen worden geweigerd op grond van het algemeen belang. Dat criterium liet de overheid de nodige ruimte om verenigingen te toetsen aan de wet, aan ongeschreven recht, maar ook aan de openbare zeden.
De koninklijke goedkeuring verdween bij de invoering van Boek 2 van het Nieuw Burgerlijk Wetboek (NBW) in 1976. Sindsdien heeft elke vereniging rechtspersoonlijkheid, zij het dat de bestuurders hoofdelijk aansprakelijk blijven zolang de statuten niet door een notaris in een authentieke akte zijn opgenomen.
Op 21, 22 en 23 mei, 1976 werd er een groot sport weekend georganiseerd. Dit vergt veel aandacht en inspanning, want men wil het groots aanpakken.
Al de sportverenigingen uit Ferwert mochten mee doen en er werd een wandeltocht en vele sport toernooien georganiseerd. De voorbereidingen van dit festijn beslaan de pagina's van maart tot en met juni in de notulen
Kosten fl. 8458,-
Inkomsten fl. 8340,01
Tijdens de vergadering op 11 mei 1976 komt naar voren dat men iemand had gevraagd judo lessen te geven.
Deze wilde wel op vrijdag avond judo les geven.
"Er is animo voor, er zijn reeds aanvragen binnen gekomen van getrouwde vrouwen".
Er zal in die tijd dus waarschijnlijk een judo vereniging zijn op gericht, of dit nu wel of niet binnen S.V.K.V. gebeurd is, is mij niet bekend. Wel staat de judo vereniging vanaf toen regelmatig als punt op de agenda van de vergadering.
Zo als de vergadering van de gym en volleybal vereniging 'Kracht en Vriendschap' gehouden op 15 sept. 1976 in de bibliotheekzaal van de Geref. kerk.
Punt 4; Aanschaffen van een judomat. Na het keuren van enkele monsters is een mat gekozen van fl.6200,-. Er is daarvoor een renteloos voorschot aangevraagd aan B. en W.
De voorzitter vindt dat er een nieuw bestuurslid moet komen, maar dan een afgevaardigde van de judo.
Op 14 juni 1976 is het dan eindelijk zover, de statuten en het huishoudelijk reglement zijn klaar. En worden tijdens de vergadering voorgelezen.
"na enkele opmerkingen en meerdere goedkeurende knikjes worden ze in orde bevonden en zullen te zijner tijd aan de leden voor gelegd worden".
Het zou echter nog tot september duren eer de stukken aan de notaris werden voorgelegd om ze 'te verlijden'.
Tijdens de jaarvergadering op 25 maart 1977 werden de statuten aan de leden voorgelezen, er kwamen nogal wat vragen en opmerkingen, zelfs de verenigingsnaam klopte niet.
Enkele artikelen moesten herschreven worden. En zo kwam het dat de statuten op 6 september van dat jaar opnieuw bij de notaris lagen en op 24 september eindelijk klaar waren.
Bij de jaarvergadering op 25 maart 1977 werd er medegedeeld dat de judo vereniging per 1 augustus ook onder S.V.K.V. valt.
En zo werd S.V.K.V. almaar groter, op 6 oktober 1977 was het ledenbestand gegroeid tot 249 leden, waarvan;
108 leden van de gymnastiek
79 leden van de volleybal
62 leden van de judo
Door de enorme stijging van het aantal leden, was er dringend behoefte aan een stencilmachine. Maar tijdens de vergadering op 2 februari 1977 blijkt de fl. 300,- voor zo’n apparaat, een te groot bedrag is voor de vereniging. Toch duikt de stencilmachine nadien nog regelmatig op als agendapunt op de vergaderingen.
Tijdens de vergadering op 10 juni 1977 wordt besloten om in Blija, onder naam van S.V.K.V. ook een sportvereniging op te richten Er wordt iemand gevonden die bevoegd is om te trainen en de organisatie wel, voor fl. 17,50 per uur, op zich wil nemen.
“Dit is wel te realiseren wanneer onze vereniging dit op zich neemt”.
Op 10 augustus is deze realisatie een feit, S.V.K.V. heeft nu ook in Blija de sportvoeten in de aarde.
Ook is men in die tijd druk bezig de kas aan te vullen met geld wat niet alleen afkomstig is van contributies en de gemeentelijke sport commissie.
Men gaat bij de deuren langs om kaarten te verkopen.
Men zocht ook creatievere oplossingen; Het sparen van Rivella doppen, de vereniging kreeg een stuiver per draaidop en 2 ct. per kroonkurk.
“Ook hebben we fl. 50,- gekregen van een frisdrank fabriek door het maken van een slagzin“.
Aan het eind van 1977 is er veel onduidelijkheid over het aantal leden van de vereniging, wie is er nu wel en wie niet betalend lid?
Er wordt voorgesteld een grote ledencontrole te houden.
Tijdens de jaarvergadering op 28 maart 1978 komt men met het verslag van de leden telling;
Gymnastiek 240 leden
Judo 74 leden
Volleybal 90 leden
De vereniging werd erg groot er waren al problemen Met groepen die te groot werden en opgesplitst moesten worden.
Tijdens de rondvraag kwam dan ook de vraag, of de vereniging al eens bij Gemeente heeft laten merken dat wel degelijk belang bij een sporthal was?
Hierover zou een brief worden verzonden.
Ook werd er op elke jaarvergadering besproken, wie de “beker poetsing” zou verzorgen. Meestal werd die verzorgd door een drietal vrijwilligers, vrijwel altijd dames en altijd bij één van die vrijwilligers thuis.
Tijdens de vergadering op 1 november 1978 wordt besloten nogmaals een brief naar de gemeente te sturen, ‘ter bevordering van de sporthal’.
Vergadering op 7 maart 1979,
Ingekomen stukken;
Een brief van de gemeente.
"Er is een begeleidingscommissie samengesteld voor de te bouwen Sporthal, waarin o.a. een lid van Het S.V.K.V. bestuur zitting heeft. Verzocht wordt dat een lid uit de vereniging van elk dorp daarin plaats gaat nemen".
Totaal 404 leden
Foto's uit de oude doos:
(Klik op de foto voor een vergroting).